PREMINUO REDA MALEK POLITIČAR I PRVI AMBASADOR ALŽIRA U BEOGRADU

Redha MalekPrvi ambasador nezavisnog Alžira u Jugoslaviji, Reda Malek (Redha Malek) preminuo je, 29. jula 2017, u gradu Alžiru, u 85. godini.

Rođen u Batni, 21. decembra 1931, Reda Melek je, tokom rata za nacionalno oslobođenje, obavljao razne dužnosti u Frontu za nacionalno oslobođenje (FLN), a zatim je, po sticanju nezavisnosti vršio različite odgovorne funkcije.

Bio je, 1955. godine, jedan od osnivača Opšte unije alžirskih muslimanskih studenata (UGEMA).

Od 1957. do 1962. bio je direktor nedeljnika Fronta za nacionalno oslobođenje „El Moudžahid“.

Bio je portparol alžirske delegacije na pregovorima o Evijanskom sporazumu (1961-1962).

Po sticanju nezavisnosti, 1962. godine, imenovan je na mesto ambasadora u Jugoslaviji, 1965. u Francuskoj, i 1970. u Sovjetskom Savezu.

Bio je, 1977. godine, na dužnosti ministra za informisanje i kulturu, da bi, 1979. godine, ponovo bio imenovan za ambasadora u SAD, a 1982. u Velikoj Britaniji.

Bio je, 1981. godine, jedan od glavnih pregovarača zaslužnih za oslobađanje 52 taoca iz američke ambasade u Teheranu.

Za predsednika Nacionalnog konsultativnog saveta postavljen je aprila 1992. godine, a u julu mesecu, iste godine, kao peti član Visokog državnog komiteta (HCE).

Na funkciju ministra spoljnih poslova, imenovan je, februara 1993. godine, a u avgustu, iste godine, došao je na čelo Vlade, na kome je ostao do aprila 1994.

Izabran je, 1995. godine, za predsednika političke stranke Nacionalnog republikanskog saveza (ANR).

Autor je više dela, među kojima „Tradicija i revolucija“, „Suštinsko pitanje: pitanje modernosti u Alžiru i u islamu“ , „Alžir u Evijanu“, i „Istorija tajnih pregovora (1956/1962)“.

U pismu saučešća porodici preminulog, Predsednik Republike, Abdelaziz Buteflika podsetio je da je Reda Malek „bio među našim prvim studentima koji su napustili školske klupe dajući prednost akciji na terenu i da je ne zadugo pošto se priključio redovima slavne Revolucije, svoje talente i naučne i kulturne kapacitete stavio u službu revolucionarne diplomatije koja je delala na međunarodnim forumima“.

„Najbolji dokaz, dodao je Predsednik Republike je taj što ga je revolucionarno rukovodstvo imenovalo za prvog portparola Revolucije, koristeći se dnevnim listom El Moudžahid kao javnom tribinom, na kojoj je on kao kulu od karata, srušio propagandu kolonijalnih snaga i obelodanio njihove zločine i mračne planove“.

Predsednik je takođe podsetio „ na napore koje je on neumorno ulagao kao član alžirske delegacije na pregovorima sa francuskim okupatorom, koji su se posle više mukotrpnih etapa, okončali čuvenim Evijanskim sporazumom“.

Reda Malek je sahranjen u nedelju, posle podne u aleji heroja, na groblju El-Alia, u gradu Alžiru.

Političke ličnosti i saborci iz El Moudžahida oprostili su se od bivšeg šefa Vlade, koji je preminuo prošle subote, i jednoglasno su pozdravili njegovu izuzetnu i velikodušnu ličnost, koja je svoj život posvetila Alžiru vršeći odgovorne dužnosti u najtežim trenucima kroz koje je Alžir prolazio.

Društvo prijatelja Alžira, ceneći izuzetnu biografiju i profesionalno i lično iskustvo u vezi sa najvažnijim trenucima sticanja nezavisnosti Alžira, uputilo je, u martu 2016. godine, pozivno pismo Redi Maleku da bude gost Društva i Beograda. Poziv je, u maju 2016. godine, prihvatio, ali zbog mnogobrojnih obaveza u prošloj i početkom ove godine, nažalost, poseta nije realizovana.

Društvo prijatelja Alžira upućuje iskreno saučešće porodici, Vladi i predsedniku Alžira povodom smrti Rede Maleka, značajne ličnosti Alžira, i još jednog svedoka jugoslovenosko-alžirskog prijateljstva.

http://www.ambalgserbia.rs/rs/2017/08/01/preminuo-reda-malek-redha-malek-politicar-i-prvi-ambasador-alzira-u-beogradu/

http://www.ambalgserbia.rs/2017/08/01/deces-de-redha-malek-homme-politique-et-premier-ambassadeur-dalgerie-a-belgrade/

http://www.aps.dz/algerie/61102-deces-de-l-ancien-chef-de-gouvernement-redha-malek