PRIJATELjSKA POSETA AMBASADORA ALŽIRA I PREDSTAVNIKA DRUŠTVA GRADSKOM ŽENSKOM HORU „BARILI“ U POŽAREVCU

Na inicijativu Društva prijatelja Alžira, ambasador Alžira Nj. E. Abdelhamid Šebšub boravio je, 31. oktobra 2015. godine, u prijateljskoj poseti Požarevcu. Povod posete je susret sa članovima i upravom Gradskog ženskog hora „Barili“.

Na Šestoj nedelji iračke kulture, ambasador Alžira je prvi put imao zadovoljstvo da čuje hor „Barili“. Veoma mu se dopalo kako je hor interpretirao iračku i srpsku himnu, i iste večeri, na inicijativu Društva prijatelja Alžira, stupio je u kontakt sa rukovodstvom hora i dogovoreno je hor počne da uvežbava i alžirsku himnu. Dirigent hora mr Katalin Tasić sa radošću je prihvatila taj izazov i počela sa horom da vežba, a upravo je to bio i povod za posetu amabasadora našem gradu – da čuje kako hor “Barili” peva na arapskom himnu njegove zemlje.

„Nisam očekivao da ću čuti ono što sam čuo, a mogu samo da kažem da je hor savršeno izveo himnu. Mislio sam da će za strance biti teško da izvedu alžirsku nacionalnu himnu, zbog autentičnog ritma, kadence i načina izgovora, međutim, zaista sam prijatno iznenađen i dok su pevale pošle su mi suze”, kazao je, za internet portal, ambasador Alžira u Srbiji Abdelhamid Šebšub.

Ovom prilikom, istakao je da veze između Alžira i bivše Jugoslavije, a potom i Srbije, datiraju još iz perioda pre sticanja nezavisnosti Alžira zahvaljujući velikoj podršci koju je bivša Jugoslavija davala Alžirskoj borbi za oslobođenje. Kuriozitet je što se upravo na sutrašnji dan, 1. novembra, obeležava 61. godišnjica od početka Alžirske revolucije, koja je, uz ogromne žrtve, izvojevala pobedu i slobodu alžirskog naroda.

Posle sticanja nezavisnosti ta saradnja se još više učvrstila i u raznim oblastima ove dve države sarađuju. Saradnja jeste raznovrsna ali još uvek nije na nivou potencijala koji postoji u obe zemlje, izjavio je Šebšub.
 
Posetu ambasadora Alžira gradu Požarevcu iniciralo je Društvo prijatelja Alžira koje se zalaže za unapređenje saradnje između ove dve zemlje, a još jedan korak napred je upravo inicijativa da srpski hor peva alžirsku himnu na prijemu povodom nacionalnog praznika početkom novembra.

„Moja želja, a to je i želja članova Društva prijatelja Alžira, da hor ugostimo narednih godina u Alžiru, i verujemo da je to moguće”, kazao je, za portal, Marko Jelić, v. d. predsednika Društva prijatelja Alžira i istakao da „prijateljski odnosi Srbije i Alžira su utemeljeni sredinom prošlog veka i svedoci smo zavidnog i postojanog prijateljstva, bliskih pogleda i opredeljenja. Alžirci su zainteresovani za saradnju, a mi samo treba da pokažemo interesovanje i preuzmemo inicijativu. Posebno da budemo prisutni na alžirskom tržištu i da pokažemo sve kvalitete srpskih proizvoda. Zato pozivam rukovodstvo grada Požarevca da kontaktiraju Ambasadu Alžira i sve nas koji smo voljni da pomognemo u uspostavljanju kontakata i saradnje. Alžir je velika i moćna zemlja sa privredom u usponu i sigurno je da Srbija, a i Požarevac, mogu da nađu mesto na tom tržištu. S druge strane, u Alžiru posluju velike kompanije, pa zašto ih ne bismo zainteresovali da posete Požarevac i možda investiraju?”

Tokom posete, potvrđeno je da će Gradski ženski hor „Barili“ nastupiti na svečanom diplomatskom prijemu koji organizuje ambasada NDR Alžir u Beogradu povodom nacionalnog praznika 1. novembra, dana, kada je počeo narodno-oslobodilački rat zanezavisnost.

http://www.ebranicevo.com/pozarevac/dogadjaji/vest/7549/ambasador-alzira-posetio-gradski-hor-barili.html