Priznanje Stevanu Labudoviću na V međunarodnom filmskom festivalu u Alžiru

d1fest (5)a1muz (4)

Član osnivač Društva prijatelja Alžira (DPA), Stevan Labudović i predsednica DPA Barbara Tolevska vratili su se iz jednonedeljne posete Alžiru. Poseta je upriličena po pozivu Ministarstva kulture DNR Alžira, radi uručivanja medalje časti srpskom fotografu i snimatelju alžirske narodnooslobodilačke borbe Stevanu Labudoviću na V Međunarodnom filmskom festivalu u Alžiru.  Delegacija DPA posetila je Vojni nacionalni muzej i Muzej savremene umetnosti, u kojima ima Stevan Labudović ima svoje stalne postavke, zatim Srpsko vojničko groblje Deli Ibrahim u pratnji Nj. E. ambasadora Srbije u Alžiru, g. Miroslava Šestovića i groblje El Alia u Alžiru, u pratnji zvaničnika Ministarstva odbrane DNP Alžira i saboraca Stevana Labudovića.


Svečano zatvaranje filmskog festivala u Alžiru, čiji je prošlogodišnji pobednik film „Sinema Komunisto“ srpske rediteljke Mile Turlajić, održano je 18. decembra 2014. u bioskopskoj sali El-Mougar.  Ovogodišnja tema festivala bila je „angažovani film“. Tokom čsti koji mu je posvetio festival, Labudović, bio je dirnut i nije krio suze. On je jedan od „snimatelja slobode“, koji su se priključili otporu, u alžirskoj borbi za nezavisnost i obezbedili slike NOB.  On je deo alžirske istorije i narodni heroj starih i mladih. Dok je primao medalju časti od reditelja Ahmeda Rašedia, i skandirao „Tahia El-Đazair“, doživeo je gromoglasni aplauz i ovacije alžirske publike. Bio je to trenutak snažnih emocija. Ovom prilikom, reditelj Rašedije podsetio je publiku na to da je „lični fotograf predsednika Tita napustio sve ostalo, da bi došao i napravio prve slike narodnooslobodilačkog rata“.  
„Tokom ove posete Alžiru započeto je snimanje dva dokumentarna filma o Stevanu Labudoviću - jedan na inicijativu rediteljke Mile Turajlić i drugi u produkciji „Filmskih novosti“. Predsednica DPA Barbara Tolevska, uključila je DPA u ovaj značajni projekat i započela pregovore za realizaciju programa DPA za 2015. godinu „Dani Srbije u Alžiru“.