PROMOCIJA KNjIGE I ZBORNIKA RADOVA „SPAJAJUĆI ISTOK I ZAPAD“ – SPOMENICA PROFESORA PREDRAGA SIMIĆA

KoriceDruštvo prijatelja Alžira i Biblioteka grada Beograda organizovali su, 8. maja 2018. godine, promociju knjige i zbornika radova „Spajajući Istok i Zapad“ spomenice profesora Predraga Simića, naučnika, diplomate i političkog analitičara, u izdanju Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Na promociji su, u ime pripređivača govorili dr Jasminka Simić, prof. dr Slobodan Pajović, dekan Geoekonomskog fakulteta Univerziteta Megratrend, ambasador Alžira, Nj. E. Abdelhamid Šebšub i prof. dr Blagoje Babić, naučni savetnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu, dok je moderator bio Marko Jelić, predsednik Društva prijatelja Alžira.

U ovom zborniku najreprezentativnijih radova iz dela prof. Simića, koji su žanrovski svrstani, dobijamo dobar uvid u njegov interdisciplinarni rad. Podeljen je na šest delova, a posebnost je upravo u završnom delu, gde je prvi put objavljen njegov nedovršeni rukopis pod naslovom „Građanski rat u Jugoslaviji“.

Predrag Simić rođen je 31. avgusta 1954. godine u Beogradu. Magistrirao je 1980. na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, gde je, 1988. godine i doktorirao. Bio je direktor Instituta za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu i redovan profesor međunarodnih odnosa i spoljne politike i šef Odeljenja za međunarodne studije na Fakultetu političkih nauka. Bio je i redovni profesor međunarodnih odnosa i spoljne politike na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore u Podgorici. U periodu od 2001. do 2004. godine bio je direktor Diplomatske akademije u Ministarstvu spoljnih poslova, a ambasador u Francuskoj od 2004. do 2009. godine i na nerezidencijalnoj osnovi i u Kneževini Monako od 2007. do 2009. godine. Autor je brojnih knjiga, među kojima su „Marksizam i kineska revolucija“ iz 1986. godine, „Put u Rambuje – Kosovska kriza 1995-2000“, iz 2000. godine, „Tito i NATO – uspon i pad Druge Jugoslavije“ iz 2008, kao i udžbenik iz istorije za osmi razred osnovne škole iz 2011. godine. Simić je bio i spoljnopolitički savetnik predsednika Jugoslavije posle 5. oktobra 2000. godine, autor više knjiga o spoljnoj politici. Imao je zvanje eksperta u oblasti društvenih nauka - političke nauke i međunarodni odnosi koje mu je dodelilo Savezno ministarstvo za razvoj nauke i životne sredine. U medijima je često gostovao kao analitičar, komentarišući spoljnopolitička pitanja. Bio je predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji. Iznenada je preminuo u Beogradu, 19. januara 2015. godine, u 61. godini.

http://www.rts.rs/page/radio/sr/story/24/radio-beograd-2/3133667/novi-dan.html

http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/rts-1/3130271/kulturni-dnevnik.html

https://www.youtube.com/watch?v=GtkQ0fl3fA0

http://www.bgb.rs/index.php/component/icagenda/89-2018-05-16-10-16-11?Itemid=116

http://www.seecult.org/content/spajajuci-istok-i-zapad-spomenica-profesora-predraga-simica-bg

pdf KONFERANSA PREDSEDNIKA DRUŠTVA PRIJATELjA ALŽIRA MARKA JELIĆA NA PROMOCIJI KNjIGE „SPAJAJUĆI ISTOK I ZAPAD – SPOMENICA PROFESORA PREDRAGA SIMIĆA“ U BIBLIOTECI GRADA BEOGRADA
pdf GOVOR DR JASMINKE SIMIĆ NA PROMOCIJI KNjIGE „SPAJAJUĆI ISTOK I ZAPAD- SPOMENICA PROFESORA PREDRAGA SIMIĆA“
pdf GOVOR Nj. E. AMBASADORA NARODNE DEMOKRATSKE REPUBLIKE ALŽIR GOSPODINA ABDELHAMIDA ŠEBŠUBA
pdf OBRAĆANjE Nj. E. AMBASADORA DR OGNjENA PRIBIĆEVIĆ
pdf BESEDA BLAGOJA S. BABIĆA O DELU PREDRAGA SIMIĆA

Pozivnica 8 maj 2018 email v4