PROMOCIJA KNjIGE „SEĆANjA NA ALŽIR“ U GRADSKOJ OPŠTINI SAVSKI VENAC

U svečanoj sali Gradske opštine Savski venac, sinoć je predstavljena knjiga „Sećanje na Alžir“ Aleksandre Vojinović, koju je izdalo Društvo prijatelja Alžira.
Promocija knjige „Sećanje na Alžir“ bila je prilika da se predstavi Alžir, zemlja sa bogatom kulturom i tradicijom. Kroz ličnu priču o životu i sećanje na vreme provedeno u ovoj najvećoj zemlji Afrike i Bliskog istoka, Aleksandra Vojinović je govorila o ljudima, kulturi i običajima ove zemlje, a delove iz njene knjige čitali su učenici sa Savskog venca, koji su dobitnici nagrada na najvišim takmičenjima u recitovanju.
Prisutnima se obratio i Marko Jelić, predsednik Društva prijatelja Alžira, govoreći o kulturi Alžira i srpsko-alžirskim prijateljskim vezama, koji je, tom prilikom, knjigu „Sećanja na Alžir“ poklonio predsednici opštine Savski venac Ireni Vujović, koja je pozdravila prisutne i istakla da joj je veliko zadovoljstvo što je opština Savski venac domaćin ovog događaja.
- Čast mi je što smo u prilici da večeras ugostimo Njegovu Ekselenciju ambasadora Alžira i zahvaljujem se autorki knjige što nam je omogućila da se upoznamo sa bogatom kulturom i običajima Alžira. Posebno bih se zahvalila Društvu prijatelja Alžira, koje nastoji da svojim aktivnostima doprinese uspostavljanju saradnje i jačanju ekonomskih i političkih odnosa i veza između dve tradicionalno prijateljske zemlje. Nadam se da ćemo i ubuduće imati sličnih događaja u opštini Savski venac – istakla je predsednica opštine.

Na promociji je govorila i koreograf, balerina i putopisac Sonja Lapatanov o ličnim iskustvima o boravku u Alžiru. Takođe, na promociji je govorio i ambasador Danilo Milić, koji je jedan od svedoka sticanja alžirske nezavisnosti, i podrške koju je Jugoslavija pružala antikolonijalnoj borbi alžirskog naroda.
Na promociji su prisustvovali i predsednica opštine Savski venac Irena Vujović, članica Opštinskog veća Danijela Mirjanić i Ambasador NDR Alžir, Njegova ekselencija Abdelhamid Šebšub.
Društvo prijatelja Alžira i Ambasada NDR Alžir priredili su koktel, na kojem su gosti mogli da probaju alžirske urme, za koje se veruje da su najbolje na svetu, alžirsko vino, kao i alžirski kolač sa urmama, koji je, specijalno za ovu priliku, pripremila autorka Aleksandra Vojinović.

pdf POZIVNICA

https://www.youtube.com/watch?v=bHnzPhc1tBg

https://www.youtube.com/watch?v=jb89EjJTZzk