PROSLAVLjEN 89. ROĐENDAN STEVANA LABUDOVIĆA

Društvo prijatelja Alžira i Gradska opština Rakovica, u saradnji sa Centrom za kulturu i obrazovanje Rakovica, organizovali su veče, posvećeno snimatelju i borcu Alžirske revolucije, Stevanu Labudoviću, zaslužnom građaninu Narodne Demokratske Republike Alžir. Ovo veče, organizovano je povodom osamdeset devetog Labudovićevog rođendana, koji je višedecenijski stanovnik beogradske opštine Rakovica.
Goste su pozdravili predsednik Gradske opštine Rakovica Vladan Kocić i ambasador Alžira, Nj. E. Abdelhamid Šebšub.

Predsednik Gradske opštine Rakovica Vladan Kocić, rekao je: „Počastvovani smo što smo učestvovali u organizaciji manifestacije, posvećene našem komšiji, Stevanu Labudoviću, živom svedoku jedne epohe. O životu i radu Stevana Labudovića najbolje svedoče njegove fotografije i reportaže, kao i ugled koji je stekao u svetu. Gospodine Labudoviću, meni ostaje da Vam u ime Opštine Rakovica i svoje lično ime, čestitam rođendan i poželim da još dugo godina provedete u zdravlju, okruženi prijateljima“, rekao je Kocić i dodao da je Labudović bio i ostao ponos Rakovice.

U svom govoru, ambasador Šebšub, istakao je: „Želim da zahvalim opštini Rakovica na inicijativi da iskaže svoje poštovanje jednom od svojih žitelja, gospodinu Stevanu Labudoviću, čije je ime, zbog dela onoga koji ga nosi, poznato izvan Rakovice, na čijoj teritoriji živi, Berana, u kojima je rođen ili granica bivše Jugoslavije, njegove zemlje, koju je ponosno predstavljao.
Prigrlivši alžirsku stvar, i stavljajući po cenu života, svoju kameru u službu te stvari, Stevanov životni put isprepletao se tih godina, sa alžirskom Revolucijom, čiji je međunarodni odjek, za koji je on veoma zaslužan, i koja je i Stevanovoj ličnosti dala međunarodnu dimenziju.
Mi u Alžiru kažemo da je „alžirski narod jedini heroj rata za nacionalno oslobođenje“, ali ne zaboravljamo da postoje muškarci i žene, koji su se svako na svoj način i sredstvima koja su imali, borili da Alžir postane slobodan i nezavistan. Stevan je simbol te borbe“.

O Labudoviću, u ime Društva prijatelja Alžira, govorili su novinar Marko Jelić i rediteljka Mila Turajlić. Jelićje je, uz prikaz fotografija iz Alžirske revolucije do danas, govorio o Labudovićevom životu, dok je Turajlićeva govorila o nastajanju dokumentarnog filma o Labudoviću.

U okviru kulturno-umetničkog programa, nastupili su gradski ženski hor „Barili“, iz Požarevca, narodni guslar Milan Kovačevčić, kao i folklorni ansambl Kulturno-umetničkog društva „Dimitrije Kuturović“, iz Beograda.
Posle programa, upriličena je i degustacija alžirskih vina i urmi.

Govor Nj.E.G Ambasadora Alžira

pdf

Govor predsednika GO Rakovica

http://www.danas.rs/danasrs/srbija/beograd/fotograf_alzirske_revolucije_.39.html?news_id=313587

http://www.telegraf.rs/vesti/beograd/1927381-ovaj-srbin-je-heroj-alzira-veliko-priznanje-za-stevana-labudovica-foto

http://www.telegraf.rs/teme/stevan-labudovic

http://www.najvesti.com/gradovi-srbija/grad-beograd/2813554-OVAJ-SRBIN-JE-HEROJ-ALZIRA-Veliko-priznanje-za-Stevana-Labudovica-FOTO.html

http://www.naslovi.net/2015-12-28/telegraf/ovaj-srbin-je-heroj-alzira-veliko-priznanje-za-stevana-labudovica-foto/17781588

http://www.naslovi.net/tema/833222

http://www.dobrevesti.rs/%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0/item/6597-ve%C4%8De-o-stevanu-labudovi%C4%87u

http://rakovica.rs/vece-posveceno-stevanu-labudovicu/#more-6586

http://www.ambalgserbia.rs/2015/12/31/la-municipalite-de-rakovica-honore-stefan-labudovic-2/