PROSLAVLjEN DAN AFRIKE

DSC 0567U zelenom ambijentu dvorišta Muzeja afričke umetnosti (MAU), proslavljen je Dan Afrike, 25. maj, koji se tradicionalno obeležava u glavnom gradu Srbije.

Afrika u prvom planu, kao važan događaj prestonice, još jednom potvrđuje da prijateljstvo sa kontinentom 53 države utemeljeno pre više decenija, Srbija slavi i danas. Najlepši ambijent za proslavu Dana Afrike je upravo MAU, jedina institucija afričke kulture na Balkanu i tek jedna od nekoliko u Evropi, koja čuva niz svedočastava o istorijskim odnosima tog kontinenta i naše zemlje.

Diplomatske misije afričkih država akreditovanih u Srbiji – Angole, Alžira, Gvineje, Egipta, Demokratske Republike Kongo, Libije, Maroka, Nigerije i Tunisa – obeležile su Dan Afrike, uz tradicionalnu muziku, predstavili svoje običaje i kulturu, a kroz štandove, obučeni u svoje nacionalne nošnje, srdačni Afrikanci, prikazali su i nacionalne kulinarske specijalitete. Ove godine domaćin je bila Ambasada Libije.

Na ovaj dan, 1963. godine, lideri 30 od 32 nezavisne afričke države potpisali su, u Adis Abebi, u Etiopiji, osnivačku povelju Organizacije afričkog jedinstva, koja je, 1991. godine, osnovala je Afričku ekonomsku zajednicu, a zatim, 2002, svog nastavljača – Afričku Uniju (AU), koja danas broji 53 afričke države članice.

Ciljevi AU su da se kolektivno budu rešavani izazovi sa kojima se Afrika suočava, pre svega oružani sukobi, klimatske promene, ekonomski i socijalni. Dan Afrike je državni praznik u pet zemalja – Gani, Maliju, Namibiji, Zambiji i Zimbabveu.
Na proslavi Dana Afrike bio je Tomislav Nikolić predsednik Srbije, čije je opredeljenje da naša zemlja treba da pridaje posebnu pažnju jačanju i negovanju diplomatskih i ekonomskih veza sa Afrikom. Da opredeljenje predsednika nije samo deklarativno, činjenice su njegov nedavni boravak u Narodnoj Demokratskoj Republici Alžir i odlikovanje velikog broja afričkih državnika.

Na bogatom štandu Alžira, predsednik Nikolić izrazio je divljenje što je sreo Stevana Labudovića, fotografa Alžirske revolucije. Prisutnima na alžirskom štandu rekao je da je, tokom nedavne posete Alžiru, razgovarao sa domaćinima baš o Labudoviću. Snimatelj, kao svedok revolucije, iako u 90. godini, slavi prijatljstvo i s Alžirom i Afrikom.

Beograd je bio i jedan od svetskih centara nesvrstanih zemalja. Grad, u koji su bile uprte oči mnogih zemalja i naroda sveta, otvarao je svoja vrata za sve koji su želeli da mu budu prijatelji. Tako je, među mnogim prijateljima, pružao ruke i studentima iz afričkih zemalja, koji su videli svoju šansu da, upravo u njemu, steknu znanja i iskustva. Neki su, po završetku studija, zasnovali porodice i odlučili da u Beogradu ostanu. Osim toga, više desetina hiljada ljudi iz naše zemlje radilo je po Africi, dajući svoj graditeljsnjki doprinos obnovi i gradnji tamošnjih država, praveći svojevrsne mostove prijateljstva sa narodima na tom kontinentu.
 
Srbija je iskazala velike napore i u borbi protiv rasizma i rasističke diskriminacije, a ova manifestacija u Beogradu je još jedna snažna potvrda opredeljenju mira i širenja prijateljstva među narodima.
 
Uzajamne posete visokih zvaničnika Srbije i afričkih zemalja, i učešće Srbije na međunarodnim sajmovima na kontinentu, otvaranje diplomatskih predstavništva i učešće srpskih kompanija u projektima u Africi govore o stavu Srbije da učvrsti političke i ekonomske odnose sa tamošnjim državama.
 
Proslavi su prisustvovali, takođe, Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Zoran Đorđević i Srđan Verbića, ministri odbrane i prosvete.
 
Uz članove diplomatskog kora, domaće političare, kulturne radnike, novinare, u dvorištu MAU okupili su se i pripadnici afričke zajednice koji žive u Srbiji. Oni su više od dva sata uživali u bojama i zvucima Afrike, ali prijateljstvu Srbije i zemalja kontinenta sa blizu milijardu ljudi, od kojih su većina mladi. To su pratili mirisi i ukusi raznovrsnih jela, slatkih i slanih đakonija, čaja i vina, koji su upotpunili još jedno lepo druženje prijatelja iz Srbije i Afrike.
 
Obeležavanje Dana Afrike poseban je događaj, ne samo za ljude sa tog kontinenta u Beogradu, već i za mnoge naše sugrađane, kojima je Afrika postala deo života. A  ovogodišnjoj proslavi Dana Afrike prisustvovali su i članovi Društva prijatelja Alžira.

http://dobrevesti.rs/%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0/item/7114-obele%C5%BEen-dan-%D0%B0frike

http://www.vesti.rs/Dobre-vesti/Obelezen-Dan-Afrike-3.html

http://www.travelmagazine.rs/proslavljen-dan-afrike/