PROSLAVLJEN DAN REVOLUCIJE ALŽIRA

Povodom 68. godišnjice Dana Revolucije, ambasador Alžira, Fatah Mahraz, priredio je, 4. novembra 2022, prijem kome su prisustvovali i Rade Basta, ministar privrede, i Novica Tončev, ministar bez portfelja, Prestolonaslednik Aleksandar II i princeza Кatarine, lideri političkih partija, vojni zvaničnici, članovi diplomatskog kora, verski velikodostojnici, pripadnici alžirske zajednice u Srbiji i članovi Društva prijatelja Alžira.

Hor „Barili” iz Požarevca sjajno je interpretirao obe državne himne, dok je operska diva Jadranka Jovanović, oduševila goste interpretacijom pesme pokojne „Noure”, poznate alžirske pevačice.

Ambasador je, u svom obraćanju, istakao borbu naroda Alžira za oporavak nezavisnosti i iskoristio priliku da ponovi zahvalnost Alžira na solidarnosti i višestrukoj podršci bivše Jugoslavije, kao i da je pohvalio dobar kvalitet odnosa prijateljstva i saradnje između dve zemlje, ističući ekonomske i komercijalne mogućnosti obe strane, sa ciljem da se one unaprede u svim oblastima.

Prikazani su turistički filmovi o Alžiru, izložene su fotografije Alžirske revolucije, uključujući i one koje je ovekovečio pokojni Stevan Labudović.

Izvor: https://www.diplomacyandcommerce.rs/national-day-of-algeria-celebrated/
Fotografije: ambasada Alžira

Integralni govor ambasadora

Ekselencije gospodo ministri Rade Basta i Novica Tončev,
Vaša kraljevska Visočanstva,
dame i gospodo predstavnici Vlade zemlje domaćina
Ekselencije, gospodo i gospođe ambasadori,
dragi sunarodnici,
dame i gospodo,

želim da vam zahvalim što ste se odazvali našem pozivu da zajedno sa nama, proslavite Nacionalni dan Alžira.
Takođe, želeo bih da izrazim najtopliju zahvalnost horu „Barili” iz Požarevca, pod sjajnim vođstvom profesorke Katalin Tasić, na njihovoj posvećenosti ovom događaju i savršenom izvođenju nacionalne himne Alžira.
Za nas je ova svečanost prilika da odamo poštu našim slavnim borcima koji su svoje živote položili za nezavistan i suveren Alžir.
1. novembar 1954. ostaće upamćen i po njegovom simboličnom značaju pokretača koji je dao oslobodilački impuls narodima pod kolonijalnom i rasističkom vladavinom u XX veku. Ovaj datum ubrzao je proces dekolonizacije u Africi i poslužio kao podstrek oslobodilačkim pokretima, ne samo na afričkom kontinentu, već i u ostalim delovima sveta.
Moja zemlja je i dalje posvećena idealima i principima na kojima se ova borba temelji, a to su pravda, sloboda i suverenitet. Alžir nastavlja da pruža snažnu podršku i da pokazuje solidarnost sa narodima koji se bore za svoju slobodu, samoopredeljenje i nezavisnost.
Ova svečanost je i prilika da se istakne kvalitet odnosa između Alžira i Srbije koji se zasnivaju na prijateljstvu, solidarnosti i saradnji.

Želim da podsetim i na dragocenu i raznovrsnu podršku koju je srpski narod, kao i drugi narodi bivše Jugoslavije, pod vođstvom Predsednika Tita, pružio alžirskoj oslobodilačkoj borbi.
Dugogodišnje prijateljstvo alžirskog i srpskog naroda je temelj bogate i tesne saradnje kojom se danas ponosimo.
Iako i dalje postoji prostor za nove poslovne prilike, Alžir je danas najvažniji ekonomski i trgovinski partner Srbije u Africi.
Pre nego što zaključim, želim da zahvalim gospodinu Marku Jeliću, predsedniku Društva prijatelja Alžira, na njegovom neprekidnom i neumornom zalaganju što tešnjem zbližavanju naša dva naroda.

Ekselencije,
dragi prijatelji,
dozvolite mi da ovim radosnim povodom najavim da su danas među nama prisutni i specijalni gosti, gospođa Jadranka Jovanović, jedna od najvećih operskih diva u Srbiji i gospodin Nikola Rackov, uvaženi profesor i pijanista.
Oni ne samo da su prihvatili moj poziv da svojim prisustvom uveličaju ovu svečanost, već su poželeli da sa nama podele njihov ogroman talenat kao dar našem Nacionalnom danu.
Hvala.