PUTOPISNO VEČE O ALŽIRU „LEPOTE ALŽIRA“

U Čitaonici Fonda umetnosti Biblioteke grada Beograda, 5. marta 2019. godine, u organizaciji Društva prijatelja Alžira, održano je putopisno veče o Alžiru, na kojem je govorio dr Stevan Buković, putopisac.

Buković je bio jedan od 15 putnika, koji su, tokom šesnaestodnevnog putovanja, u februaru ove godine, posetili više gradova Alžira, u organizaciji alžirske turističke agencije „Viza Travel“ (Visa Travel), a na inicijativu Društva prijatelj Alžira.

Novinarka „Politike“, Aleksandra Kurteš, zapisala je, kao izveštaj sa događaja, sledeće: „Priroda, istorija, kultura, običaji, gastronomija i sve ono što je grupa ljudi istraživačkog i radoznalog duha doživela tokom nedavnog boravka u Alžiru, predočio je dr Stevan Buković, putopisac, mnogobrojnoj publici u Čitaonici fonda umetnosti Biblioteke grada. Bila je to svojevrsna šetnja alžirskim gradovima i nepoznatim predelima. Uz živopisne slajdove na ovoj putopisnoj večeri prošlo se kroz gradove Alžir, Oran, Tlemsen, Konstantin, Setif, Tamanraset, i Gardaja.
Buković je podsetio da ga je, na putešestviju, pratila ptičica mula-mula, nalik lastavici. Video je i domaćine koji u kućama love zmije, da bi prodavali njihov otrov. Na ulicama je sretao žene obučene od glave do pete u bele haljine. Ako im je otkriveno levo oko, znači da su udate, a desno – da im je muž preminuo. Od hrane našim turistima dopala se jagnjeća kobasica, burek sa piletinom i razne vrste čorbi. I groblja su im zapala za oko. Na njima nije bilo imena, samo grumeni zemlje, a šetali su i kamenom pustinjom bez peska“.

Posle prezentacije, nastupio je hor „Akademija edukativa“.
Prezentaciji su prisustvovali i predstavnici ambasade Alžira u Srbiji.

Izvor: veb sajt „Politike“
http://www.politika.rs/scc/clanak/424237/Lepote-Alzira

Pozivnica za putopisno vece 5. mart 2019. godine 19h Biblioteka grada Beograda