STEVAN LABUDOVIĆ NA POŠTANSKOJ MARKI POVODOM 75. GODINA OD OSNIVANjA FILMSKIH NOVOSTI

Marka Stevan LabudovicJavno preduzeće Pošta Srbije je, 21. oktobra, pustila u opticaj filatelističko izdanje prigodnih poštanskih maraka – 75 godina od osnivanja ustanove „Filmske novosti“.

Poštanska marka se izdaje povodom 75 godina od formiranja ustanove „Filmske novosti“, koja je osnovana, 20. oktobra 1944. godine, na dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, naredbom tadašnjeg predsednika Josipa Broza Tita. Od osnivanja do 1989. godine snimljeno je više od 15 miliona metara filmske trake o političkim, ekonomskim i kulturnim dešavanjima sa prostora bivše Jugoslavije i drugim značajnim događajima.

„Razne političke konferencije i posete stranih državnika - Kenedija, Kraljice Elizabete II, Hajle Selasija, Nasera, pozorišne premijere, filmski festivali, posete poznatih umetnika - Orsona Velsa, Alfreda Hičkoka, Elizabete Tejlor, Lorensa Olivijea, Ričarda Bartona, Vivijan Li i mnogih drugih, čine samo deo onoga što čuvaju „Filmske novosti“, koje danas predstavljaju filmski arhiv pri Ministarstvu kulture i informisanja Srbije, u sektoru za zaštitu kulturnog nasleđa“, navodi se u saopštenju Pošta Srbije.

75 godina Filmskih novostiEmisija 75 godina od osnivanja ustanove „Filmske novosti“ sadrži poštanske marke u šalterskim tabacima u nominalnoj vrednosti od 27 dinara, prigodan koverat i žig. Motivi na ovom izdanju su istaknute ličnosti iz filmskih, političkih i kulturnih dešavanja u svetu i kod nas.

Za prijatelje Alžira i za Alžirce, posebno je važno što je jedna od osam ličnosti koje su predstavljene i Stevan Labudović, snimatelj Alžirske revolucije, zaslužni građanin Narodne Demokratske Republike Alžir, i nosilac najviših državnih alžirskih odlikovanja.

Pošta Srbije je ovo izdanje priredila uz stručnu saradnju Vladimira Tomčića, direktora ustanove „Filmske novosti“, a grafička obrada izdanja delo je akademske slikarke Anamari Banjac, kreatorke poštanskih maraka u Pošti Srbije.

https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:824987-Posta-izdaje-prigodnu-marku-povodom-75-godina-od-osnivanja-Filmskih-novosti.