SVEČANI PRIJEM POVODOM 61. DANA POČETKA NARODNO-OSLOBODILAČKOG RATA NARODNE DEMOKRATSKE REPUBLIKE ALŽIRA

clanak iz politikePovodom nacionalnog praznika Alžira i obeležavanja 1. novembra 1954. godine, dana kada je otpočeo narodno-oslobodilački rat, Nj. E. ambasador Narodne Demokratske Republike Alžir u Srbiji, Abdelhamid Šebšub, upriličio je, 10. novembra 2015. godine, svečani prijem u hotelu „Hajat“ u Beogradu.

Prijemu su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, javne ličnosti iz političkog i kulturnog života naše zemlje, članovi Društva prijatelja Alžira i brojne druge zvanice.

Svečanost je započela uz državne himne Alžira i Srbije u izvođenju gradskog ženskog hora „Barili“ iz Požarevca, koji je specijalno za ovu priliku, uvežbao alžirsku himnu na arapskom jeziku.

Prisutnima se, zatim, obratio ambasador Alžira Abdelhamid Šebšub koji je, tom prilikom, kazao da dan početka narodnooslobodilačkog rata narod Alžira podseća i na podršku koju su bivša Jugoslavija i srpski narod pružili borbi alžirskog naroda.

„Bivša Jugoslavija bila je prva evropska država koja je 1959. godine priznala privremenu Vladu Alžira i mi smo zahvalni srpskom narodu na političkoj i diplomatskoj podršci koju je pružao našoj narodno-oslobodilačkoj borbi. Prijateljstvo iskaljeno u ratnim godinama predstavlja veoma čvrst temelj na kome Alžir i Srbija danas nastavljaju da jačaju međusobnu saradnju i solidarnost“, napomenuo je Šebšub.

Mnogobrojni gosti imali su posebnu priliku da prodaju specijalitete alžirske kuhinje, pre svega, kus-kus, neodoljive alžirske urme, kao i alžirske sitne kolače.

http://www.ebranicevo.com/pozarevac/dogadjaji/vest/7623/ovacije-i-poneka-suza-za-izvodenje-himne-alzira-foto.html

http://bktvnews.com/alzir-i-srbija-nastavljaju-da-jacaju-medusobnu-saradnju-i-solidarnost/

http://snagasrbije.com/alzir-i-srbija-nastavljaju-da-jacaju-medusobnu-saradnju-i-solidarnost/

Govor ambasadora na svečanom prijemu 10.11.2015.