SVEČANO OBELEŽEN DAN AFRIKE U BEOGRADU

DSC 0541Grupa afričkih ambasadora i šefova misija organizovala je proslavu Dana Afrike, 25. maj, kojim se obeležava datum osnivanja Organizacije afričke unije 1963. godine.
Tim povodom je, u Palati Vlade Republike Srbije, priređen prijem, kojem su prisustvovali gospođa Maja Gojković, predsednica Narodne Skupštine Republike Srbije, gospodin Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, gospodin Zoran Đorđević, ministar odbrane, diplomatski kor akreditovan u Srbiji, političke ličnosti i verski dostojanstvenici, članovi afričke zajednice koji žive u Srbiji i mnogobrojni prijatelji Afrike, među kojima i članovi Društva prijatelja Alžira.

Doajen Afričke grupe, ambasador Libije, istakao je volju afričkih zemalja da zajednički odgovore na izazove razvoja, mira i stabilnosti. U ime Afričke grupe, izrazio je zadovoljstvo kvalitetom odnosa između Srbije i afričkih zemalja.

Ivica Dačić je naglasio da smo i do sada zajednički proslavljali Dan Afrike – sa kojom Srbija, kao najistaknutija naslednica Jugoslavije, kada je reč o politici prema Africi, decenijama ima prijateljske odnose – ali od ove godine, odlučio je da u kalendar najvažnijih dana u godini u Srbiji uvrsti 25. maj, kao dan prijateljstva s narodima Afrike i da se u slavlju Alžira dodatno približimo.

Istakao je da Srbiju raduje napredak afričkog kontinenta i njegove krovne organizacije – Afričke unije – u kojoj Srbija ima status posmatrača i na čijim samitima redovno učestvuju naši visoki zvaničnici i s pažnjom prati njen rad i podržavaju napore, koje ta organizacija i njene članice ulažu radi ostvarenja strateških afričkih ciljeva, iz Agende 2063.

Srbija smatra da se afrički problemi moraju rešavati u Africi i da Srbija podržava sve inicijative koje Ujedinjene nacije, Afrička unija i njene članice i regionalne ekonomske zajednice, pokreću, radi postizanja mira na kontinentu.

Posebno nas bole sukobi u Africi, koji još ne jenjavaju i patnje stanovnika mnogih područja. Srbija želi da se ti problemi što pre okončaju i daće svoj doprinos ostvarenju vizije svojih afričkih prijatelja.

Nastavićemo, dodao je, da učestvujemo u mirovnim misijama na kontinentu, sa željom da ih u budućnosti bude što manje, kao i u humanitarnim i razvojnim aktivnostima i sa stipendiranjem afričkih studenata na univerzitetima u Srbiji.

Kao znak naše brige, Vlada Srbije opredelila je ovog meseca pomoć za braću i sestre iz nekoliko afričkih zemalja, koje se suočavaju sa velikom sušom i glađu, zaključio je Dačić.

http://www.ambalgserbia.rs/rs/2017/06/06/grupa-africkih-ambasadora-akreditovanih-u-beogradu-obelezila-dan-afrike/