SVEČANOST, POVODOM 55. GODIŠNjICE NEZAVISNOSTI ALŽIRA

1Povodom 55. godišnjice nezavisnosti Narodne Demokratske Republike Alžir, u  Domu Vojske Srbije, odnosno Medija centru „Odbrana“, priređena je svečanost, na kojoj je promovisana knjiga „Alžir-Beograd: jubilej prijateljstva 1962–2017“.

Skupu su, u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije, Ambasade Alžira i Društva prijatelja Alžira, prisustvovali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ambasador Alžira, Abdelhamid Šebšub, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, diplomatskog kora i javnog i političkog života.

Posle nacionalnih himni Alžira i Srbije, u izvođenju Gradskog ženskog hora „Barili“ iz Požarevca, pod dirigentskom palicom mr Katalin Tasić, prisutne je pozdravio ambasador Alžira Abdelhamid Šebšub, koji je zahvalio ministru Đorđeviću na srdačnoj saradnji i istakao da, za razliku od većine drugih, nekad kolonijalizovanih zemalja, Alžir ne slavi svoj nacionalni praznik na dan sticanja nezavisnosti, već kao sećanje na otpočinjanje oružane borbe, 1. novembra 1954. godine: „To je najvažniji dan, kada je narod, uzevši oružje, odlučio da uzme i sudbinu u svoje ruke, a 5. jul 1962, koji danas obeležavamo, dan je kada se završila duga kolonijalna tama, koja je nad Alžirom trajala 132 godine“. Dodao je da se danas i sećamo boraca koji su položili živote kako bi njihova domovina povratila nezavisnost i suverenitet.

Dodao da je podrška bivše Jugoslavije oslobodilačkoj borbi njegovog naroda bila veoma značajna i da je to razlog, zbog koga je nastala knjiga, koja beleži detalje te saradnje, a za koju je predgovor napisao bivši ministar odbrane.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević istakao je da je prijateljstvo dve zemlje neraskidivo, iako među njima ima mnogo razlika, ali da dele istovetnu privrženost slobodi, dostojanstvu i pravdi: „Ondašnja Jugoslavija je bila prva evropska zemlja, koja je priznala Privremenu alžirsku vladu, ali Srbija danas veoma ceni doprinos te prijateljske zemlje u očuvanju svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ali i podršku posle elementarnih nepogoda, koje su pre nekoliko godina zadesile našu zemlju“. Posebno je zahvalio ambasadoru Abdelhamidu Šebšubu, na doprinosu uspešnoj saradnji dveju zemalja.
 
U ime izdavača knjige „Alžir-Beograd: jubilej prijateljstva 1962–2017“, prisutnima se obratio i predsednik Društva prijatelja Alžira, Marko Jelić, koji je istakao da je povod za izdavanje monografije pobeda veličanstvene Alžirske revolucije i sticanje nezavisnosti. Knjiga, koja je posvećena odnosima Srbije i Alžira je zbornik naučnih, stručnih i novinarskih priloga o političkim, istorijskim, diplomatskim, kulturnim i drugim doprinosima u saradnji dveju zemalja“. Dodao je da izdanje predstavlja podsećanje na prijateljstvo koje traje duže od 50 godina, uz potpuno uvažavanje i razumevanje.

U ime Društva, zahvalio je uglednim autorima radova u knjizi: prof. dr Ljubodragu Dimiću, dopisnom članu Srpske akademije nauka i umetnosti; dr Draganu Bogetiću; docentu dr Aleksandru Životiću; dr Dragomiru Bondžiću; dr Jovanu Čavoškom; dr Draganu Petroviću; Dejanu Đ. Ristiću; dr Mili Turajlić; ambasadorima dr Milanu Šahoviću; Danilu Miliću; Muludu Hamaiu; Patriku Amoahu-Ntimu; dr Fari Milimonou, kao i novinaru, i diplomati, Miloju Popoviću.

Izrazivši uverenje, da će taj izdavački poduhvat doprineti razumevanju, bliskosti i jačanju tradicionalno dobrih odnosa dve zemlje i dva naroda, čestitao je godišnjicu nezavisnosti bratskom alžirskom narodu s najboljim željama za prosperitet.

U ime uspešne saradnje, ministru Đorđeviću i Medija centru „Odbrana“ uručio je zahvalnice Društva prijatelja Alžira.

Svečano obeležavanje Dana nezavisnosti Narodne Demokratske Republike Alžir, i 55. godina pobede Alžirske revolucije, nastavljeno je u rezidenciji ambasadora Alžira Nj. E. Abdelhamida Šebšuba, 6. jula 2017. godine, za diplomate ambasade Alžira, članove alžirske zajednice, i jedan broj članova Društva prijatelja Alžira.

S obzirom na to da je veliki broj alžirskih oficira na usavršavanju u Srbiji, a povodom 5. jula, Dana nezavisnosti, predsednik Alžira Abdelaziz Buteflika, unapredio je u višu čin jedan broj alžirskih oficira, među kojima su i četvorica koji su na usavršavanju u Beogradu.

Običaj je skidanje starih i postavljanje novih činova na naramenicama, i diplomu o unapređenju uručuje ambasador ili vojni ataše. Međutim, Alžir je još jednom ukazao počast Stevanu Labudoviću, snimatelju alžirske revolucije, tako što je tom prilikom, nove činove alžirskim oficirima on postavio na naramenice. Kao neko koga Alžirci smatraju ravnopravnim borcem rata za nacionalono oslobođenje, u 90. godini života, doživeo je još jednu počast, što je dokaz da Labudovića, Alžir nikada nije zaboravio!

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije, Ambasada Alžira i Marko Jelić.

NOVINSKA AGENCIJA TANJUG
http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=341116

MINISTARSTVO ODBRANE REPUBLIKE SRBIJE
http://www.mod.gov.rs/lat/11229/svecanost-povodom-55-godisnjice-nezavisnosti-ndr-alzir-11229
https://www.youtube.com/watch?v=Tj4xzhm9gBs

MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOŠLJAVANJE, BORAČKA I SOCIJALNA PITANJE
http://www.minrzs.gov.rs/aktuelno/zahvalnica-ministru-za-rad-zaposljavanje-boracka-i-socijalna-pitanja-zoranu31d5d2400be121fc4dfc41c78.html

POLITIKA
http://www.politika.rs/scc/clanak/384287/Arapsko-prolece-smo-predvideli-jos-devedesetihhttp://www.politika.rs/sr/clanak/384373/Pet-i-po-decenija-nezavisnosti-Alzira
http://www.politika.rs/sr/clanak/384353/Dordevic-Srbiju-i-Alzir-veze-neraskidivo-prijateljstvo

RTS
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/2793998/djordjevic-srbiju-i-alzir-veze-neraskidivo-prijateljstvo.html

RTV
http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/djordjevic-srbiju-i-alzir-veze-neraskidivo-prijateljstvo_837906.html

BLIC
http://www.blic.rs/vesti/drustvo/djordevic-srbiju-i-alzir-veze-neraskidivo-prijateljstvo/50vt6p0

BKTV
http://www.bktvnews.com/info/politika/dordevic-srbiju-i-alzir-veze-neraskidivo-i-jako-prijateljstvo/120394

DIPLOMACY & COMMERCE
http://www.diplomacyandcommerce.rs/55th-anniversary-of-the-independence-of-algeria/

CORD MAGAZINE
https://cordmagazine.com/events/faces-and-places/celebrating-55-years-algerian-independence/
https://www.youtube.com/watch?v=0GiEpqr4d6s

TURISTIČKI SVET
https://www.turistickisvet.com/vesti/razno/svecanost-povodom-55-godisnjice-nezavisnosti-alzira.html

KUĆA DOBRIH VESTI
http://dobrevesti.rs/%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0/item/8790-svecanost-povodom-55-godisnjice-nezavisnosti-alzira

VESTI.RS
http://www.vesti.rs/Vojska-Srbije/Svecanost-povodom-55-godisnjice-nezavisnosti-Alzira-2.html

AMBASADA ALŽIRA
http://www.ambalgserbia.rs/rs/2017/07/11/proslava-5-jula-praznika-nezavisnosti/

AMBASADA SRBIJE
http://alger.mfa.gov.rs/cir/newstext.php?subaction=showfull&id=1501153616&ucat=106&template=Frontpage3Cir&#disqus_thread

DNEVNE NOVINE DAN
http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Regioni&clanak=605989&datum=2017-07-08

NASLOVI:
http://www.naslovi.net/2017-07-06/politika/pet-i-po-decenija-nezavisnosti-alzira/20195078

BERANE.ME
http://berane.me/menadzer-opstine-na-proslavi-nezavisnosti-alzira/

ALŽIRSKI MEDIJI:
http://www.aps.dz/algerie/60055-ceremonie-a-belgrade-de-celebration-du-55e-anniversaire-de-l-independance-de-l-algerie

http://www.dknews-dz.com/article/82168-ceremonie-a-belgrade-de-celebration-du-55e-anniversaire-de-lindependance-de-lalgerie.html

prilog: Politika