U MUZEJU AFRIČKE UMETNOSTI ODRŽAN DVADESETI AFRO FESTIVAL

1U Muzeju afričke umetnosti (MAU) u Beogradu, održan je Afro festival. Tako su, ove godine, brojne posetioce okupljene u bašti Muzeja pozdravili i Nj. E. Tadžuri Šradi Tadžuri, ambasador Libije i doajen grupe afričkih ambasadora u Srbiji, gradski sekretar za kulturu Ivona Jevtić, kao i Marija Aleksić, direktorka MAU. Nagrade pobednicima četvrtog Likovnog konkursa dodelili su predstavnici „Politike“ i kompanije „Amfora“, a u završnici programa održan je koncert afro-kubanskog benda „Salsa i Punto“.

Afro festival, koji je svake godine sadržajni i posećeniji, centralna je godišnja manifestacija koja posetiocima nudi „najbolje od najboljeg” iz programa MAU. Uz učešće afričkih i lokalnih umetnika, stručnjaka iz oblasti afričkih studija, studenata, ljubitelja afričkih umetnosti i kultura, organizuju se izložbe i predavanja, koncerti, kreativne radionice za decu, mankala, prodaja autentičnih afričkih rukotvorina, ali i dela domaćih stvaralaca inspirisanih Afrikom. Poseban segment Afro festivala je Durbar dan („Festival festivala“) – dan kada se, uz podršku afričke diplomatske zajednice u Beogradu, posetiocima pruža mogućnost da uživaju u kulinarskim specijalitetima iz različitih krajeva Afrike: Alžira, Angole, Egipta, Gvineje, Konga, Libije, Maroka, Nigerije i Tunisa.

Vršilac dužnosti sekretara Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Ivona Jevtić, posetila je Afro festival, i tom prilikom istakla:
- Muzej afričke umetnosti je jedinstvena ustanova u Beogradu, Srbiji i na Balkanu koja punih 40 godina svojim raznovrsnim programima doprinosi uspostavljanju i unapređenju kulturnih veza između našeg glavnog grada, ali i čitave zemlje, i prijateljskih naroda Afrike, istakla je Ivona Jevtić u pozdravnom obraćanju.
- Skupština grada i Sekretarijat za kulturu ponose se činjenicom da u svojoj kulturnoj ponudi imaju jednu ovakvu riznicu afričkih vrednosti koja predstavlja Beograd i njegov kosmopolitski duh u najboljem svetlu. Sa radošću možemo da najavimo da će uskoro biti nastavljeni radovi na rekonstrukciji i adaptaciji kupole ovog zdanja, započete pre više od 20 godina. Učinićemo sve da ovaj objekat dobije reprezentativan multifunkcionalan prostor, savremenu opremu i uslove koji će stručnjacima koji u njemu rade, ali i brojnim posetiocima, ljubiteljima afričke kulture i turistima omogućiti ugodan boravak.

I Društvo prijatelja Alžira je bilo je prisutno na štandu ambasade Alžira, gde je promovisalo svoja dva izdavačka poduhvata: knjigu „Sećanja na Alžir“ Aleksandre Vojinović i knjigu grupe autora „Alžir-Beograd: jubilej prijateljstva 1962-2017“ povodom 55. godina nezavisnosti Alžira.