U PALATI SRBIJE OBELEŽEN DAN AFRIKE

U Palati Vlade Republike Srbije, 25. maja, proslavljen je Dan Afrike, ustanovljen 1963. godine, a koji se u Srbiji obeležava kao simbol prijateljstva i saradnje sa bivšom Jugoslavijom i Srbijom, kao i velikog ekonomskog razvoja afričkih država.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova, Nemanja Starović, istakao je da se nada da afrički prijatelji nisu zaboravili pomoć Jugoslavije u borbi za oslobođenje od kolonijalizma, a Srbija i danas sa zemljama tog kontinenta ima dobre i prijateljske odnose. Starović je poručio da je Srbija zadovoljna napretkom u razvoju afričkih država i da želi da taj kontinent bude jak globalni faktor i partner. Želimo i dalje jaku saradnju sa Afrikom i njen razvoj, zaključio je on.

Još otkada je osnovana Afrička unija, od 1963. godine, prijateljstvo je zasnovano na pomoći bivše Jugoslavije državama Afrike. Pre 59 godina afrički lideri su se udružili u borbi protiv kolonijalizma, a danas države beleže ekonomski i društveni razvoj. Afrički ambasadori pozvali su kompanije iz Srbije da investiraju u afričke zemlje, i pozdravili otvaranje novih ambasada Srbije u državama Afrike, koji vide kao nastavak podrške kontinentu.

Jedan od domaćina bio je i Nj. E. ambasador Alžira, Fatah Mahraz, a svečanosti su prisustvovali i članovi Društva prijatelja Alžira.