UČEŠĆE ALŽIRA NA MEĐUNARODNOM SAJMU TURIZMA U BEOGRADU

Na ovoj turističkoj manifestaciji, na kojoj je učestvovalo više od 50 zemalja i više od 1000 srpskih i inostranih izlagača, našu zemlju je predstavljala Nacionalna turistička organizacija, turistički poslenici iz javnog i privatnog sektora, turističke agencije i predstavnici hotela (Hotela El Aurassi iz prestonice Alžira i hotelskog kompleksa Les Andalouses iz Orana) kao i Nacionalna Agencija zanatstva.

Međunarodni sajam turizma zvanično su otvorili G. Nebojša Stefanović, Predsednik Narodne Skupštine Srbije i G. Igor Mirović, Ministar privrede zadužen i za turizam.
Srpski zvaničnici su posetili štand Alžira koji je privukao veliku pažnju posetilaca kako zbog svoje arhitekture i izloženih turističkih i zanatskih predmeta tako i zbog umetničke animacije koju su obezbedile dve muzičke grupe, jedna koja interpretira andalušku muziku a druga targi muziku.

Posebnu pažnju je privuklo umeće koje su publici na licu mesta, demostrirala zanatlije, jedna umetnica za tkačkim razbojem i umetnik, koji slika tehnikom peska.

Veliki broj stranih operatera razgovarao je sa alžirskim učesnicima o mogućnostima uspostavljanja poslovne saradnje i partnerstva.

Na margini ove manifestacije, održana je i konferencija za štampu o potencijalima sektora turizma u našoj zemlji i nacionalnoj politici koja se sprovodi u cilju razvoja tog sektora.  

Učešće Alžira je dobilo i značajnu medijsku pažnju. Većina srpskih zvaničnika i positilaca koji su posetili alžirski štand bili su impresionirani kvalitetom ovog prvog učesšća.

Tom prilikom je u beogradskom Hotelu Hyatt organzovana večera kojoj su prisustvovali Gđa Dragica Nikolić, prva dama Srbije, i više članova Vlade, među kojima G. Igor Mirović, Ministar privrede, G. Nebojša Rodić, Ministar odbrane, G. Sulejman Ugljanin zadužen za nedovoljno razvijena područja, zvaničnici mnogih srpskih institucija, posebno onih koje su zadužene za turizam, predstavnici mnogih medija, štampe, radio i televizijskih stanica kao i predstavnici nacionalne zajednice u Srbiji i prijatelji Alžira.

Goste su zabavljale muzičke grupe "Association CHOGHLI“ i „Association DAR EL-GHARNATIA" od kojih jedna izvodi targi, a druga andalašku muziku i koje su bile deo alžirske delegacije koja je učestvovala na ovom Sajmu.

Tekst na sajtu voiceofserbia.org