USEPEŠNA IZVEDBE ALŽIRSKE MONODRAME „FATMA“ NA BEOGRADSKOJ SCENI KULT

Na sceni „Kult“, Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić“, u nedelju, 3. jula 2022. godine, u izvedbi Ivane Šćepanović, odigrana je monodrama „Fatma“, alžirskog pisca Mohameda Bengetafa.

Iako mnogi kažu da je monodrama najteži i najzahtevni žanr za jednog glumca, večerašnje izvođenje je pokazalo da je glumica Šćepanović sa velikom lakoćom, pokazala majstorstvo izraza, pokreta, ali i privukla pažnju publike, od koje je dobila dugi aplauz i zaslužene ovacije.

Tekst monodrame, u prevodu Jasmine Petrović, zapravo je priča obične žene, čistačice Fatme, o slobodi, vrednostima i svakodnevici. Kako ističe glumica Šćepanović „Fatma je čistačica, u ministarstvu i opštini, i jedanput mesečno izlazi na terasu svoje zgrade, na kojoj provodi jedini slobodan dan u mesecu, jedinom mestu gde se oseća slobodno i spokojno, i gde pere svoj veš. Taj prostor zapravo je prostor njene slobode“.

,,Fatma“ je delo čuvenog alžirskog, dramskog, pisca Mohameda Bengetafa (1939–2014). Prvi put je izvedena 23. maja 1990. u pozorištu El-Mugar, u gradu Alžiru, a Fatmu je glumila Sonja. Predstava se izvodi širom sveta, a prvi put na srpskom jeziku ju je igrala glumica Ivana Šćepanović, 13. novembra 2014. godine, a alžirski pisac Bengetaf je dao autorska prava, bez nadokande, Društvu prijatelja Alžira u Srbiji, neposredno pre nego što je preminuo.

Ovaj događaj je, još jedan, u nizu koje organizuju Ambasada Alžira u Srbiji, uz podršku srpskih partnera, a povodom obeležavanje dvostrukog jubileja – 60. godina nezavisnosti Alžira i 60. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Alžira. Izvedbi je prisustvovao i Nj. E. ambasador Fatah Mahraz, koji je i uputio čestitke glumici Šćepanović na odličnoj predstavi.

Marko Jelić
Foto: Marko Jelić