USPEŠNO ODRŽANI DANI SRBIJE U ALŽIRU

1 (5)– Društvo prijatelja Alžira obaveštava javnost da je manifestacija „Dani Srbije u Alžiru“ uspešno završena i da će uspeh ovog kulturnog događaja, značajno uticati na imidž i pozitivnu sliku Srbije kako u Alžiru, tako i u arapskom svet.

Društvo je, uz značajnu podršku Ambasade NDR Alžira u Srbiji, kao i pod pokrovoljstvom Ministarstva kulture Alžra, organizovalo, prvi put u istoriji bilateralnih odnosa, kulturni događaj „Dani Srbije u Alžiru“, kao izraz bliskih i prijateljskih odnosa dve zemlje, koje su još sredinom prošlog veka izgradile poverenje i saradnju.

„Dani Srbije u Alžiru“ započeli su, 20. maja 2015. godine, u muzeju Bastion 23, u gradu Alžiru, otvoranjem izložbe fotografija „Srpsko vojničko groblje Deli Ibrahim“, istaknutog fotografa i borca alžirske revolucije Stevana Labudovića, gde su sahranjeni ostaci srpskih vojnika ranjenih tokom Prvog svetskog rata.

Dan, kasnije, u Rigad el Fet,  alžirska publika imala je posebnu priliku, tokom centralnog dela programa, da čuje našu eminentnu opersku divu Jadranku Jovanović, uz klavirsku pratnju Nikole Rackova, i uz kazivanje poezije Spasoja Ž. Milovanovića. Repertoar je bio raznovrstan, sastavljen od srpskih, ruskih, italijanskih, francuskih, islandskih, američkih, kao i pesmama klasičnih autora, do jedne od najlepših savremenih komozicija alžirske popularne muzike, a izvođenje je nagrađeno dugim aplauzima, i fotografisanjem posle koncerta, na kojem su prisustvovali ugledni gosti, diplomatski kor i ministar kulture Alžira.

Tokom, trećeg dana programa, 22. maja 2015. godine, u ovogodišnjoj arapskoj prestonici kulture, gradu Konstantinu, diva Jadranka Jovanović održala je drugi kocert, pridruživši se, na taj način, obeležavanju proslave kulture arapskog sveta, koji se ove godine slavi upravo u Konstantinu.

Na poziv Ministarstva kulture Alžira, delegacija Društva prijatelja Alžira, 23. maja, prisustvovala je svečanom koncertu egipatskog ansambla, za svečani ispraćaj.

Manifestacija „Dani Srbije u Alžiru“  održava se i tokom zvanične posete predsednice Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković zvaničnicima Alžira.

Veliko zadovoljstvo pričinjava pažnja koju su alžirski mediji pokazali za „Dane Srbije u Alžiru“. Nacionalne televizije, novinske agencije, dnevni listovi i internet portali, sve vreme, tokom trajanja manifestacije, veoma detaljno izveštavali su o izložbi i koncertima, a Ministarstvo kulture Alžira, organizovalo i konferenciju za štampu u Konstantinu, na kojoj su učesnici programa odgovarali na pitanja mnogobrojih zainteresovanih novinara.

Društvo prijatelja Alžira upućuje zahvalnost ambasador NDR Alžir, Nj. E. Gospodinu Abdelamid Šebšubu, koji je pružio nemerljiv doprinos realizaciji programa. Takođe, zahvalnost upućujemo JP Jugoimport SDPR i Energoprojekt – Hidroinžinjeringu, koji su finansijski podržali realizacije programa, kao i Ministarstvu kulture Alžira koji je bio pokrovitelj Dana Srbije u Alžiru.

Društvo prijatelja Alžira, koje je osnovano 2002. godine, okuplja mnogobrojne Srbe koji su podržali borbu za oslobođenje alžirsklog naroda, kao i mnoge poslovne ljude i diplomate koji su radili u ovoj zemlji Magreba.

Društvo ima za cilj da svim svojim aktivnostima pomogne uspostavljanju saradnje u mnogim oblasti između dve zemlje, ali i da doprinese jačanju i razvoju političkih i ekonomskih odnosa i saradnji između dveju tradicionalno prijateljskih zemalja, a ova manifestacija, planira se da bude jednogodišnja tradicija.

Srpski mediji:
http://www.glassrbije.org/%C4%8Dlanak/kulturna-hronika-135

http://www.vesti.rs/Dobre-vesti/Prvi-put-u-istoriji-Dani-Srbije-u-Alziru.html

http://www.dobrevesti.rs/%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0/item/5921-prvi-put-u-istoriji-dani-srbije-u-al%C5%BEiru

Alžirski mediji:
http://www.aps.dz/index.php?option=com_k2&view=item&id=23333:la-chanteuse-serbe-jadranka-jovanovic-rend-hommage-%C3%A0-noura-%C3%A0-alger&Itemid=706

http://dknews-dz.com/article/38368-la-chanteuse-serbe-jadranka-jovanovic-rend-hommage-a-noura-a-alger.html

http://www.lejourdalgerie.com/fichiers/23_5_2015/spectacle.html

http://www.algerieconfluences.com/?p=33514

http://algeriespot.com/2015/05/24/constantine-2015-du-talent-et-de-lemotion-avec-la-chanteuse-serbe-jadranka-jovanovic/

http://lanation-arabe.dz/fr/article.php?id=19460

http://www.liberte-algerie.com/actualite/journee-culturelle-de-la-republique-de-serbie-226022

http://voiceofserbia.org/fr/content/chronique-de-la-culture-90

BOOKLET

pdfConcert PROGRAMME

pdfPOSTER

pdfSerbia expo Bastion 23