USPEŠNO PUTOPISNO VEČE  „ALŽIR ZA POČETNIKE“

1 (7)
     BEOGRAD, 11. decembar – Biblioteka grada Beograda, u saradnji sa Društvom prijatelja Alžira, u utorak, 10. marta 2015. godine, u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda, organizovala je veoma uspešno multimedijalno putopisno veče „Alžir za početnike“, balerine koreografa i putopisca Sonje Lapatanov.
Poznatna spisateljica iznela je snažne utiske posle atraktivnog turističkog putovanja u Alžir, i boravka na Međunarodnom sajmu turizma SITEV u gradu Alžiru, maja 2014. Tada je videla mnoge lepote i stekla nezaboravna iskustva o veoma prijateljskoj zemlji, koje je pretočila u šestu po redu knjigu putopisa „Alžir za početnike“.
Upečatljivim predavanjem, autorka je prikazala fotografije grada Alžira, tradicionalne Kazbe, grada Konstanina, antičkog lokaliteta Đemile, stvaranjem bujičnog potoka iznenadnom kišom, u dolini saharskog dela Alžira. Ovi prizori, jedinstveni, preneli su deo neobične energije saharske pustinje i još jednom potvrdili da Sahara, moćna i nepredvidiva.


Autorka je izjavila da je Alžir zemlja koju prosto nije moguće zaobići. Geografski položaj te najprostranije države u Africi sa pustinjom Saharom, prelepim obalama Sredozemnog mora, kulturno-istorijskim nasleđem i nasmejanim stanovnicima, čini Alžir nezaobilaznom turističkom destinacijom.
Na kraju putopisne večeri, novinar Marko Jelić, podsetio je javnost na Stevana Labudovića (89), fotografa i snimatelja „Filmskih novosti“, čije su reportaže o borbama alžirskih revolucionara za nezavisnost svoje zemlje obišle svet. Za izvanredne zasluge za pobedu Alžirske revolucije, Labudović je dobio najviša vojna i državna odlikovanja Narodne Demokratske Republike Alžir.
Putopisno veče, svojim prisustvom, uveličao je novoimenovani ambasador DNR Alžira, gospodin Abdelamid Šebšub, koji je, pozdravljajući goste, izjavio da Alžir i Srbija gaje tradicionalno prijateljske odnose, i da mu je neobično drago što je, u okviru ove večeri, imao priliku da vidi koliko Srbi vole Alžir. Pozdravljajući aktivnosti Društva prijatelja Alžira, zahvalio je svima koji unapređuje prijateljstvo i saradnju sa njegovom zemljom.
Društvo prijatelja Alžira, osnovano 2002, okuplja sve one koji su podržali borbu za oslobođenje alžirskog naroda, kao i poslovne ljude i diplomate koji su radili u ovoj zemlji Magreba. Društvo nastoji da, svojim aktivnostima, pomogne uspostavljanju saradnje u mnogim oblasti između dve zemlje, kao i da doprinese jačanju i razvoju političkih i ekonomskih odnosa i saradnji između dveju tradicionalno prijateljskih zemalja.

Bliže informacije o prezentaciji i Društvu prijatelja Alžira, možete dobiti na:
mobilni telefon: 063/480280
e-mail: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.
web: www.dpalzira.com
Osoba za kontakt: Barbara Tolevska, predsednica Društva